ako niste znali a zelite da saznate
Povratak na pocetnu stranu Arhitektura Poslovna strana

 

Mirijevo kao najblize naselje Beograda, udaljeno svega 6.5km od centra grada, koliko god bilo blizu centra grada toliko ima svoju dugu istoriju! Od pocetka nove ere kada je oformljen Singidunum (Beograd)-uzvodno uz Mirijevski potok 2-3km od Rospi cuprije  Keltska i Ilirska  plemena su zasnivala svoja naselja-o cemu svedoci pronadjen stari novac i ostaci temelja kuca tog vremena. Najstariji novac pronadjen u Mirijevu je iz III veka nove ere. Tacnije novcic rimskog cara Licinijusa (263-223). Pored navedenog pronadjen je i novac iz vizantijskog doba, franackog, ugarski novac, grcki, austrijski...   

 


 

Najstariji pisani podaci o Mirijevu

1456.godine Beograd je napadnut od strane Turaka koga su branili Austrougari, tom prilikom rezervna Turska vojska je bila na padinama leve obale mirijevskog potoka.

Bar do danas jedan od najstarijih pisanih podataka vazan za ime Mirijevo datira iz Turskog perioda, a to su katastarski popisi Beograda i okoline za period 1476-1566.godine. To su popisi muskog stanovnistva jer su se na taj nacin placale dazbine. U dokumentu koji potice iz 1560.godine stoji da je Mirijevo-vakuf (zemljisni posed) kao i ostala okolna sela dodeljeno Jahija pasi narocito zbog dobrih vinograda. Pri opisu sela u 18.veku cuveni Turski putopisac Evlija Celebija za Mirijevo sa okolinom koristi opis:

"pravi ruzicnjaci i rajski vrtovi"

 

jedna od najstarijih i najlepsih slika Mirijeva

 

 

 

Predanja govore : u okolini Kiceva (Makedonija) postojalo je selo Mirovo, koje se pominje u jednom Turskom istorijskom zapisu iz 15 veka. Pod naletom Turskog zuluma selo je raseljeno i njegovi stanovnici su u 18.veku u okolinu Beograda i osnovali naselje danasnje Mirijevo.

 


 

Postanak  imena-Mirijevo

 

Danasnje ime Mirijevo je dobilo krajem 18 i pocetkom 19 veka bolje receno negde u periodu pocetka I srpskog ustanaka. Kroz vekove Mirijevo je imalo vise imena: Mirine, Miranovac, Mirjevci, Miranje, Milievo, Miliero, Mirova, Miriova i Miria-Nebel, vreme kada je Mirijevo bilo cisto nemacko selo.

Za postanak imena Mirijeva nema naucne dokumentacije ali ima vise pretpostavki kao:

 

 

Stanovnistvo

 

Godine 1721. Mirijevo je imalo samo 7 kuca. Te godine u njemu, na mestu ublizini danasnje crkve, je bila dzamija koju su sagradili Turci. Dolaskom Nemaca ona je pretvorena u katolicku crkvu. U vihoru ratova koji su vodjeni na prostorima Balkanskog poluostrva Mirijevo je vise puta menjalo svoje stanovnistvo ipak jedan broj ljudi je i ostao, sto govori i cinjenica o raznovrsnosti stanovnika .

narodna nosnja Najstariji doseljenici na prostore danasnjeg Mirijeva su: Jokici, Vasiljevici, Ristici. Za te familije se nezna odakle su doseljene, ali se zna da su bile tu u vreme Karadjordja. Od ostalih porodica zna se da su : Djurdjici iz srpskih krajeva pod Turcima, Colici iz Boke, doseljeni oko 1870.godine, Aksentijevici iz Vrsca, Dimici iz sela Katranice kod Bitolja, Danilovici iz Rusije-okolina Moskve.

Takodje u nesto malo mladje starosedeoce se vode: Nikolici, Radonjici, Matici, Pavlovici, Jevdjenijevici Trandafilovici, Veljkovici, Djordjevici, Jovanovici, Bojanici, Mihailovici, Nestorovici, Jankovici, Petrovici, Lazarevici, Stojkovici, Milenkovici, Milosevici, Simici, Lazici, Vasici, Milici, Gavrilovici. Dok od romskih najstarija prezimena su: Dekici, Kostici i Mihajlovici, cije porodice i dan danas zive u "Orlovskom naselju", naselju na severnom delu naselja Mirijevo.

 

 


 

 

Curtovo brdo-nekropola(groblje)

Nalazi se na jugoistocnoj strani grada u sumi Zvezdara na levoj obali Mirijevskog potoka. Na osnovu iskopina nekropole se doslo do vrlo vaznih podataka kako za istoriju Mirijeva tako i cele okoline Beograda. Ime je dobilo po Srpskom vojvodi Curti koji je poginuo u borbi sa Turcima.

 

 


 

 

Crkva sv. proroka Ilije

Sagradjena je 1834.godine od materijala koji je uzet po odobrenju kneza Milosa od zbog dotrajalosti  razrusenog manastira sv.Stevan iz sela Slance. Deo materijala uzetog za gradnju je upotrebljen i za izradu cesme kod crkve koja se nalazi ispred MZ Staro Mirijevo. Posto prvobitno sagradjeni hram nije imao zvonik on je naknadno sagradjen 1873.godine. Rekonstrukcija i novooslikane freske crkve su uradjene 1998.godine.

Crkva je posvecena Svetom proroku Iliji koji se slavi 2. avgusta po novom kalendaru.

 


 

 

Skola u Mirijevu

Prva skola je pocela sa radom 1833.godine, te je u okolini Beograda ona i nasjtarija skola . Od nje je jedino starija "Kralja Petra prvog" (bivsa Braca Ribar), koja je u isto vreme i najstarija skola u Srbiji.

Pre nego sto bude reci o prvim skolama u Mirijevu i njihovim uciteljima treba da se ukratko upoznamo sa cuvenim pedagoskim radnikom cije je poreklo iz Mirijeva. Rodjen je u Sremskoj Kamenici 1714.godine. Gimnaziju je ucio u Sremskim Karlovcima a filozofiju u Becu, gde se odranije spremao za pedagoga. On je bio prvi i pravi reformator Srpskih narodnih skola u Austro-Ugarskoj u drugoj polovini 19. veka. Reformu je izvodio u skoli, u nastavi, i u svemu cime se skola sluzi.

Posle Vuka Karadzica najveci reformator Srpskog skolstva

Teodor Jankovic-Mirijevski

Na poziv Ruske carice Katarine II posao je u Rusiju 1782.godine sa namerom da pomogne u organizovanju i reformi Ruskih skola po Falbingerovim nacelima. Zbog svojih velikih zasluga u napretku Ruskog skolstva, postao je clan Akademije nauka, drzavni savetnik, plemic .... Kada mu je dato plemstvo nazvao je sebe Mirijevski po selu Mirijevu. Umro je u Petrogradu 23.maja 1814.god. a sahranjen kod crkve Aleksandra Nevskog. Tako je jedan covek cije poreklo vodi iz Mirijeva, postao cuvena licnost u Rusiji kojoj su dodeljene sve pocasti te zemlje.

stara skola najstarija slika ucenika nizih razreda u Srbiji

Na prvoj slici sleva je skolska zgrada koja je podignuta 1901.godine dok na drugoj je uciteljica Darinka Pejiceva sa ucenicima. Ona je vodila III razred sa 12 ucenika i to sve decaka u svoje vreme sluzbe 1888-1889godine. Te davne 1888. je i slikana sa svojim razredom, sto po misljenju viseg kustosa Pedagoskog muzeja u Beogradu Radanke Jankovic cini najstariju sliku jednog razreda osnovne skole na teritoriji Beograda a mozda i Srbije. Inace sliku je snimio kraljevski, Srpski dvorski fotograf Nikola Lekic iz Beograda.

Prvi ucitelj je bio Gligorije Nestorovic. Od 1833 do 1851.godine rad te skole je bio povremen iz nekoliko razloga:  nedovoljan broj ucenika, nedostatak skolske zgrade, (skole tog vremena nisu namenski gradjene vec se nastava odvijala u kuci imucnijih seljaka) . Tek posle 1851.godine u mirijevu je skola stalno radila.    Ukupno  Mirijevo je imalo 9 skolskih zgrada od toga od toga danas 8, jedna zgrada je srusena1910.godine. Danas se nastava odvija u 3 skole: Vukica Mitrovic,  Despot Stefan Lazarevic,  Pavle Savic.

 

 


 

Vazniji datumi vezani za staro i novo Mirijevo

 

1945.god.

uvedeno elektricno osvetljenje ulicno

1946.god. uvedeno elektricno osvetljenje kucno
1960.god. otvorena prva ambulanta sa prvim lekarom Radovanom Zivanovicem
1962.god. pocela izgradnja MZ"Novo Mirijevo"
1967.god. pocetak izgradnje "Proleterskog naselja"
1970.god. sproveden vodovod i  kanalizacija
1976.god. useljen prvi stanovnik novog mirijeva
1978.god. uvedena prva gradska autobuska linija TrgRepublike-Mirijevo 27g
1982.god. otvorena prva apoteka
1985.god. proradila prva posta
1989.god. otvoren C-marketov Supermarket
1990.god. otvorena prva banka "Beobanka"
1996.god. nova posta pocela sa radom
2000.god. Mirijevo zauzelo svoje mesto na Webu!!!

 


 

Sinteza  Mirijeva sa gradom

 

transformacija od sela preko gradilista do grada

Vec u prolece 1967.godine pocelo je da se gradi "Proletersko naselje". Skupstina opstine Zvezdara dodelila je besplatno 50 placeva za sto porodica radnicima i sluzbenicima fabrike obuce "Proleter" danas "Beograd" . Vlasnici placeva su bili oslobodjeni komunalija, jedino su platili vocke seljacima. Prvu zgradu u tom naselju podigla su tri ortaka: Milos Mandic, Dobrivoje Zlatkovic i Aleksandar Mihajlovic.

Decembra 18. 1976. godine u tzv."Mirijevskoj lepotici" useljen je i prvi stanovnik Novog Naselja Mirijevo. To je jedina zgrada sa crvenom operkom i nalazi se ispod okretnice autobusa  46. Tu cast da prvi dobije kljuceve od novog stana u kasnije najvecem gradilistu Balkana imao je Milutin Lepojevic u ulici Petarkinoj, u jedno vreme to gradiliste je brojalo i po 30 kranova (dizalica).

Mirijevo je i dan danas u izgradnji, te se polako gubi selo Mirijevo koje je doskora bilo nadomak Beograda. Ostace samo njegovo ime kao podsetnik na jednu daleku proslost. Tada ce njegovi stanovnici da se pitaju: 

"Dali je Mirijevo grad u selu ili selo u gradu"?

UP

There have been 1313 visitors to this websiteThere have been 1313 visitors to this websiteThere have been 1313 visitors to this websiteThere have been 1313 visitors to this website